Sporcularda Omuz ve Dirsek Sorunları & İnstabiliteleri

PIN

Sporcularda Omuz ve Dirsek Sorunları & İnstabiliteleri

Omuz ve dirsek eklemi, kolun bükülmesine, esnetilmesine, uzanmasına ve dönmesine olanak tanır. Ancak bazı sporlarda ve işlerde yaygın olarak tekrarlanan yukarıdan aşağıya hareketler, dirsek ve omuz eklemine aşırı stres uygulayarak yaralanmalara neden olabilir. Tendon yırtıkları, instabilite, kırıklar, artrit ve diğer durumlar gibi hareketi engelleyen problemler ortaya çıktığında, ağrıyı hafifletmek ve hareketi geri kazanmaya yardımcı olmak için cerrahi ve cerrahi olmayan tedaviler düşünülür.

Dirsek Anatomi:

Dirsek, bir menteşe eklemi örneğidir veya sadece bükülme ve uzatmaya izin veren bir eklem. Dirsek eklemi, üst kolun humerus kemiği ve ön kolun kemiklerinden oluşur: radius (dış tarafta) ve ulna (iç tarafta). Eklem aslında humerusun trokleasıyla ulna’nın ve humerusun kapitulumunun radius başıyla temas etmesiyle oluşur. İki eklem yapısı olmasına rağmen, yalnızca bir eklem kapsülü ve eklemi yağlayan büyük bir bursa bulunur. Dirseğin stabilitesini sağlamak için geniş bir bağ ağı bulunur.

Dirsek eklemi ligamentleri arasında ulnar kolateral ve radial kolateral ligamentler ile halka ligamentleri bulunur. Dirseğe yakın birçok kasın başlangıç veya ekleme yaptığından, bu yaygın bir yaralanma alanıdır. Lateral epikondilit veya “tenis dirseği” olarak adlandırılan yaygın bir yaralanma, humerusun lateral epikondili çevreleyen iltihaptır. El ve parmakların geriye hareketini (uzantı) kontrol eden altı kas lateral epikondil üzerinde başlar.

Tenis oynarken kaslar kasılırken ve kuvvete karşı yapılan darbelerin kaslara baskı yapması, epikondil etrafında ağrıya neden olabilir. Bu kasları dinlendirmek genellikle iyileşmeyi sağlar.

Omuz Anatomi:

Omuz, bir kalça eklemi gibi top yuva şeklinde küresel bir eklemidir. Topa humerus başı denir ve yuva omuz yuvası olarak da bilinen skapulanın bir parçası olan glenoiddir. Bazen burada artrit oluşabilir. Bu top ve yuva eklemi üzerinde başka bir kemik olan akromion bulunur. Bu, kemik çıkıntılarının sıkça oluştuğu bir yerdir. Akromionun hemen yanında, akromiyoklaviküler eklem veya kısaltmasıyla “AC eklemi” bulunur. Bu, omuzda yaralanmalara bağlı  ayrışmaların yaygın olduğu bir bölgedir.

Omuz eklemi hareket ettirmeye yardımcı olan 4 kas grubu vardır; bunlara rotator manşet denir. Bu kaslar birlikte kolunuzu başınızın üzerine kaldırmak ve içe-dışa döndürmek için çalışırlar. Bu nedenle, rotator manşet yaralanmaları genellikle zayıflığa neden olur, özellikle kolun başınızın üzerine kaldırmaya çalışırken. Bu 4 kasın içinde biri diğerlerinden çok daha sık yaralanır; bu kas supraspinatus kası olarak bilinir.

Ayrıca, bu rotator manşet kasları omuzunuzu “yuvada” veya “yerinde” tutmaya yardımcı olurlar (omuz yuvadan çıktığında “çıkmış” denir). Omuzda yerinde tutmaya yardımcı olan birkaç bağ bulunur. Son olarak, yuvanın etrafında, labrum adı verilen bir “O-yüzük” bulunur. Bu da omuzunuzu yerinde tutmaya yardımcı olur ve yırtıldığında ağrı ve tıkırtıya neden olabilir.

Sağlıklı Omuzlar İçin İpuçları:

Omzunuzu yaraladığınızı düşünüyorsanız, bir doktora danışmadan önce egzersiz programına başlamamalısınız. İşte omuzlar için bazı spesifik ipuçları:

Egzersizden önce omuz kaslarına ısı uygulayın. Isı, kasları ve tendonları egzersiz için hazırlar. Omuz esnemeleri yaparken kolunuzu omuz hizasının altında tutun. Omuz ısınması sırasında büyük daireler, vücuda doğru hareketler, gövde dönüşleri, omuz bıçağı yuvarlanmaları ve ileri-geri sıkıştırmalar gibi hareketleri yavaş yavaş artırın. Pendulum esneme egzersizleri rotator manşet üzerindeki baskıyı hafifletir. Otururken veya ayakta dururken, kolunuzu dikey ve vücuda yakın tutun. Kolunuzu küçük bir çapta (yaklaşık 1 inç) ileri ve geri sallanmasına izin verin. Semptomlar iyileştikçe sallanma çapını artırabilirsiniz. İlk başta egzersizi sadece kollarınızın ağırlığıyla yapın. Omuz ağrınız düzeldikçe, ağırlığı aşamalı olarak artırın – 2 ila 4 kg Günde bir veya iki kez 5 dakika boyunca egzersiz yapın. Pendulum esneme egzersizlerinden yaklaşık 1 ila 2 hafta sonra kas güçlendirme egzersizleri yapabilirsiniz. Lastik egzersiz bantları kullanarak çeşitli kol egzersizleri yapın. Örneğin, bandı bir kapı tokmağına takın. Sonra dirseğinizi vücuda yakın bir şekilde 90 derecelik bir açıyla tutun, bantı kavrayın ve belinize doğru çekin. 5 saniye boyunca tutun. Her gün 15 ila 20 tekrar yapın.

 

Şunlar da hoşunuza gidebilir
Ayak Bileği
Diz Burkulması Önleme ve Tedavi SSS
Eklem Artropastisi (Eklem Protezi) Cerrahisi
Patellofemoral Eklem Protezi
Osteoporoz
Rotator Manşet Yırtıkları

Yorumunuzu bırakın