Omuz Ağrısı ve Yaygın Omuz Problemleri

PIN

Omuz Ağrısı ve Yaygın Omuz Problemleri

Çoğu insanın “omuz” dediği şey, aslında kolların arka tarafını kaşıma veya mükemmel bir atış yapma gibi bir dizi hareketi mümkün kılan birkaç eklem, tendon ve kasın birleşiminden oluşan bir yapıdır.

Ancak, bu kadar hareketliliğin de  bir bedeli vardır. Omzunuzdaki yumuşak dokuların veya kemik yapıların istikrarsızlık veya sıkışmasıyla ilgili artan sorunlar ortaya çıkabilir ve bu da ağrıya neden olur. Omzunuzu hareket ettirdiğinizde veya her zaman ağrı hissedebilirsiniz. Ağrı geçici olabilir veya devam edebilir ve tıbbi tanı ve tedavi gerektirebilir.

Bu makale, omuz ağrısının yaygın nedenlerinin yanı sıra genel tedavi seçeneklerini açıklar. Doktorunuz omuz ağrınız hakkında daha detaylı bilgi verebilir.

Anatomi

Omzunuz, üst kol kemiği (humerus), omuz bıçağı (skapula) ve klavikula (klavikula) olmak üzere üç kemikten oluşur.

Üst kol kemiğinin başı, omuz bıçağının yuvarlak bir çukuruna uyum sağlar. Bu çukur glenoid olarak adlandırılır. Bir dizi kas ve tendon, üst kol kemiğinizi omuz çukurunda merkezde tutar. Bu dokulara rotator manşet denir. Üst kol kemiğinin başını kaplarlar ve omuz bıçağına bağlarlar.

Nedenler

Omuz problemleri genellikle dört ana kategoriye ayrılır:

Tendon iltihabı (bursit veya tendinit) veya tendon yırtığı; eklem güvensizliği anlamına gelen instabilite Artrit(kireçlenme) Kırık (kırılmış kemik) Omuz ağrısının diğer, çok daha az yaygın nedenleri tümörler, enfeksiyonlar ve sinirle ilgili sorunlardır.

Bursit

Bursalar, omuz dahil vücuttaki eklemlerde bulunan küçük, sıvı dolu keseciklerdir. Kemikler arasında ve üzerindeki yumuşak dokular arasında minder görevi görürler ve kayan kaslar ile kemik arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olurlar.

Bazı durumlarda, omuzun aşırı kullanımı rotator manşet ve omuz bıçağı olarak bilinen omuzun bir kısmı arasındaki bursanın iltihaplanmasına ve şişmesine neden olur. Sonuç olarak subakromiyal bursit,subdeltoid bursit vb adı verilen bir durumlar ortaya çıkar.

Bursit genellikle rotator manşet tendiniti ile ilişkili olarak ortaya çıkar. Omuzdaki birçok doku iltihaplanabilir ve ağrılı olabilir. Saç tarama veya giyinme gibi birçok günlük aktivite zor hale gelebilir.

Tendinit

Bir tendon, kası kemiğe bağlayan bir kord yapısıdır.. Çoğu tendinit, tendonun iltihabından kaynaklanır.

Genellikle, tendinit iki türden biridir:

Akut. Top fırlatma veya iş veya spor sırasında yapılan diğer baş üstü aktiviteler aşırı tendinitise neden olabilir. Kronik tendinit ise  Artrit gibi dejeneratif hastalıklar veya yaşlanmaya bağlı tekrarlayan aşınma ve yıpranma şeklinde olabilir. Omuzdaki en yaygın etkilenen tendonlar dört rotator manşet tendonlarıdır ve  biceps tendonudur (pazı kası). Rotator manşet, üst kol kemiğinin başını kaplayan ve onu omuz çukurunda tutan dört küçük kas ve tendon grubudur. Rotator manşetiniz, omuz hareketi ve istikrarı sağlamaya yardımcı olur.

Tendon Yırtıkları

Tendonların yıpranması ve yırtılması, akut bir yaralanma veya yaşlanma nedeniyle tendonlarda oluşan dejeneratif değişiklikler sonucunda veya uzun süreli aşırı kullanım ve aşınma ve yıpranma veya ani bir yaralanma sonucunda meydana gelebilir. Bu yırtıklar kısmi olabilir veya tendonu kemikle olan bağlantısından tamamen ayırabilir. Tam yırtıkların çoğu durumda, tendon kemikle olan bağlantısından uzaklaşır. Rotator manşet ve biceps tendon yaralanmaları bunların en yaygın olanlarındandır.

 

Omuz Sıkışması Sendromu, kolu vücuttan uzaklaştırırken omuz çıkıntısı akromiyonun üst kısmının altında bulunan yumuşak dokulara baskı uygulaması durumunda ortaya çıkar. Kol kaldırıldıkça, akromiyon rotator manşet tendonlarına ve bursaya “sıkışır” veya sürtünür. Bu, bursit ve tendinitise yol açabilir, ağrıya ve hareket kısıtlılığına neden olabilir.

Eklem Güvensizliği/İnstabilite; Omuz eklemi çıkığı , üst kol kemiğinin başının omuz çukurundan çıkmasıyla ortaya çıkar. Bu ani bir yaralanma veya aşırı kullanım sonucunda olabilir.

Omuz çıkığı, üst kolun topunun yuvadan kısmen çıkması durumunda kısmi olarak meydana gelir. Buna subluksasyon denir. Tam bir çıkık, topun tamamen yuvadan çıkması anlamına gelir.

Omuz çevresindeki bağlar, tendonlar ve kaslar gevşer veya yırtıldığında, tekrarlayan çıkık olayları meydana gelebilir. Kısmi veya tam çıkıklar tekrarlanan ağrı ve güvensizliğe neden olurken, kolunuzu kaldırdığınızda veya vücudunuzdan uzaklaştırdığınızda ağrı ve dengesizlik hissedebilirsiniz. Sürekli subluksasyonlar veya çıkıklar, eklemde artrit gelişme riskini artırır.

 

Artrit Omuz ağrısı ayrıca artritten kaynaklanabilir. Birçok türde artrit vardır. Omuzdaki en yaygın artrit türü osteoartrit olarak da bilinen “aşınma ve yıpranma” artritidir. Şişme, ağrı ve sertlik gibi belirtiler genellikle orta yaşta başlar. Osteoartrit yavaş yavaş gelişir ve neden olduğu ağrı zaman içinde kötüleşir.

Osteoartrit, genellikle spor veya iş kazaları veya kronik aşınma ve yıpranmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Diğer artrit türleri rotator manşet yırtıkları, enfeksiyon veya eklem içi iltihaplanma ile ilişkili olabilir.

Bazen insanlar, artrit ağrısını azaltmak için omuz hareketlerinden kaçınırlar. Bu bazen eklemin yumuşak dokularının sıkılaşmasına veya sertleşmesine yol açar ve sonuçta ağrılı bir hareket kısıtlılığına neden olur.

 

Kırık Kırıklar kırılan kemiklerdir. Omuz kırıkları genellikle klavikula (klavikula), humerus (üst kol kemiği) ve skapula (omuz bıçağı) içerir.

Yaşlı hastalarda omuz kırıkları genellikle ayakta düşmenin sonucudur. Genç hastalarda ise omuz kırıkları genellikle yüksek enerjili bir yaralanma, örneğin bir motorlu taşıt kazası veya temas sporları yaralanması nedeniyle oluşur.

Kırıklar genellikle omuz çevresinde şiddetli ağrı, şişme ve morarma yapar.

 

Hekim Muayenesi

Yoğun ağrıya neden olan akut bir yaralanma durumunda, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım arayın. Ağrı daha az şiddetli ise, birkaç gün dinlenmek ve zamanın sorunu çözüp çözmediğini görmek güvenlidir. Semptomlar devam ederse, bir doktora başvurun.

Doktorunuz, omuz ağrınızın nedenini belirlemek ve size tedavi seçenekleri sunmak için kapsamlı bir değerlendirme yapacaktır.

Tıbbi Geçmiş

Değerlendirmenin ilk adımı detaylı bir tıbbi geçmiştir. Doktorunuz ağrının nasıl ve ne zaman başladığını, daha önce olup olmadığını ve nasıl tedavi edildiğini, ve ağrının olası nedenlerini belirlemeye yardımcı olacak diğer soruları sorabilir. Çoğu omuz durumu belirli aktivitelerle kötüleşirken ve belirli aktivitelerle rahatlatılırken, tıbbi geçmiş ağrının kaynağını bulmada değerli bir araç olabilir.

Fiziksel Muayene

Omuz ağrınızın nedenlerini bulmak için kapsamlı bir muayene gereklidir. Doktorunuz fiziksel anormallikleri, şişlikleri, şekil bozukluklarını veya kas zayıflığını kontrol edecek ve hassas bölgeleri kontrol edecektir. Omuz hareket aralığınızı ve gücünüzü gözlemleyecektir.

Testler Doktorunuz ağrının nedenini ve diğer sorunları belirlemeye yardımcı olması için belirli testler isteyebilir.

Röntgen. Omuz eklemi oluşturan kemiklerdeki yaralanmaları gösterecek resimler çeker. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve ultrason. Bu görüntüleme çalışmaları, yumuşak dokuların daha iyi resimlerini oluşturur. MRG, doktorunuzun omuz eklemi çevresindeki bağların ve tendonların yaralanmalarını belirlemesine yardımcı olabilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması. Bu araç, x-ışınlarıyla bilgisayar teknolojisini birleştirerek omuz bölgesindeki kemiklerin çok ayrıntılı bir görüntüsünü oluşturur.

Elektriksel çalışmalar. Doktorunuz, sinir fonksiyonunu değerlendirmek için bir EMG (elektromiyogram) gibi bir test isteyebilir. Artrografi. Bu x-ışını çalışması sırasında, boyaya omuza enjekte edilerek eklemin ve çevresindeki kasların ve tendonların daha iyi görünmesi sağlanır. MRI ile birleştirilebilir.

Artroskopi. Bu cerrahi işlemde, doktorunuz fiber optik bir kamera ile eklem içine bakar. Artroskopi, fiziksel muayene, röntgenler ve diğer testlerle belirgin olmayan yumuşak doku yaralanmalarını gösterebilir. Ağrının nedenini bulmaya yardımcı olmanın yanı sıra, artroskopi sorunu düzeltmek için de kullanılabilir. Tedavi Aktivite Değişiklikleri

Tedavi genellikle dinlenme, aktivitelerinizi değiştirme ve omuz gücünü ve esnekliğini geliştirmeye yardımcı olmak için fizik tedaviyi içerir. Aşırı yorulmadan veya normalde katılmadığınız aktiviteleri aşırıya kaçınmak gibi basit mantıklı çözümler omuz ağrısını önlemeye yardımcı olabilir.

İlaçlar

Doktorunuz, iltihabı ve ağrıyı azaltmak için ilaç reçete edebilir. Ağrıyı hafifletmek için reçetelenen ilaçlar alınmalıdır. Doktorunuz ağrıyı hafifletmek için uyuşturucu ilaçlar veya steroid enjeksiyonlarını önermiş olabilir.

Cerrahi

Bazı omuz sorunlarını çözmek için cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak, omuz ağrısı olan hastaların büyük çoğunluğu aktiviteleri değiştirme, dinlenme, egzersiz ve ilaç gibi basit tedavi yöntemlerine yanıt verecektir.

Tekrarlayan çıkıklar ve bazı rotator manşet yırtıkları gibi belirli omuz problemleri, egzersizden fayda görmeyebilir. Bu durumlarda, cerrahi müdahale erken aşamada önerilebilir.

 

Şunlar da hoşunuza gidebilir
Sporcularda Omuz ve Dirsek Sorunları & İnstabiliteleri

Yorumunuzu bırakın